Iedereen loopt anders

Je hebt vast wel eens met natte voeten op tegels gelopen en naar je eigen voetafdruk gekeken? Of voetafdrukken gemaakt in het zand? Dan zie je dat bij iedereen deze afdruk weer anders is. Dit heeft met je voettype te maken!

Ondersteuning

Van nature liepen mensen op zand. Zand vormt zich naar de vorm van je voet. Wanneer je erop loopt, krijg je hiervan de benodigde ondersteuning. Tegenwoordig lopen we op schoenen en hier ontbreekt deze natuurlijke ondersteuning. Het gebrek aan ondersteuning of een verminderde drukverdeling kan leiden tot voetklachten en/of knie, heup en rugklachten. De meeste schoenen geven niet de gewenste ondersteuning. Een steunzool kan hier soms een oplossing in bieden.

Platvoet, neutrale voet en holvoet

Grofweg wordt er gesproken van 3 verschillende voettypes: de platvoet, de neutrale voet en de holvoet. Welk voettype jij hebt, is genetisch bepaald:

Verschillende voettypes

Voettype of voetstand

Voettype is zoals boven genoemd genetisch bepaald, maar in de loop der jaren kan een voet wel verder gaan doorzakken; je voetboog wordt dan lager. Sommige mensen merken dan ineens een schoenmaat groter nodig te hebben.

De voetstand is ook afhankelijk van het voettype. Een platvoet staat vaak wat verder naar binnen gekanteld, terwijl een holvoet vaak wat meer naar buiten gekanteld staat. Ook zie je bij een holvoet vaker een doorgezakte voorvoet.

Bepaalde voetproblemen komen meer voor bij een platvoet (zoals hielpijn en scheefstand van de grote teen) en andere voetproblemen komen vaker voor bij een holvoet (zoals klauw- en hamertenen of eeltvorming en druk op de voorvoet). Daarnaast wil een neutraal voettype niet per definitie zeggen dat er geen voetklachten zijn.

Wat doet de podotherapeut?

De podotherapeut kijkt naar jouw voettype en voetstand. Ook kijkt de podotherapeut naar de afwikkeling van de voet (dit noemen we ganganalyse). Uit het looppatroon haalt de podotherapeut veel informatie. Bijvoorbeeld of je voet te veel naar binnen of naar buiten zakt, maar ook de relatie tot knie heup en rug. En de bewegelijkheid van de voet (dit noemen we functieonderzoek). De podotherapeut maakt dan verschillende bewegingen met de voet om te kijken welke bewegingen pijnlijk zijn en of de functionaliteit van de voet mogelijk met de voetklachten in verband staat.

Uit de informatie van dit podotherapeutische onderzoek trekt de podotherapeut een conclusie en kan dan eventueel iets voor u betekenen met een passend zooltje dat geheel op maat van u voet wordt gemaakt.

Vind een praktijk

Heeft u voetklachten en wilt u graag uw voeten een keer laten checken bij een podotherapeut? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mandy Leusink. Zij is podotherapeut en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings