Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Henriëtte

“Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

Podologie en sport

Verhelpen en voorkomen van sportblessures

Podologie en sport is een mooie combinatie om zowel preventief als klachtgericht blessures tegen te gaan. Dit geldt voor iedere sport waarbij de voeten op een bepaalde manier belast worden. Dit kunnen statische belastingen zijn (bijvoorbeeld handboogschieten) of dynamische belastingen (voetballen, hardlopen, wandelen, volleyballen).

Het maakt niet uit hoe vaak en in welke intentie de sport wordt beoefend. Een ieder is op zijn manier belastbaar. Mocht die belastbaarheid net niet voldoende zijn, dan kan er een bepaalde blessure ontstaan. Dit kan een blessure zijn aan de gewrichten, spieren, pezen of de banden. Wanneer je de belastbaarheid traint door de belasting zo aan te passen dan zal de kans op blessures ook afnemen.

Podologie en sport

Waar moet je op letten

Bij iedere sport is het belangrijk om goede materialen te hebben om deze sport op een zo verantwoordelijk mogelijke manier te beoefenen. Voor de voeten zijn schoenen een aangename ondersteuning. Iedere sport heeft zijn eigen type sportschoen.

Een hardloper heeft een schoen nodig met voldoende stabiliteit, demping en afwikkeling. Als hardloopspecialist weet ik als geen ander wat een klein verschil in type schoen al een verschil in loopstijl kan betekenen. Maar dat geldt ook bij het wandelen, voetballen, badminton, schaatsen, handboogschieten, fietsen enz. Iedere schoen heeft zijn unieke eigenschappen.

Is ieder voet nou hetzelfde?

Wanneer de stabiliteit van de voeten niet optimaal zijn en de schoenen kunnen deze ook niet volledig aanvullen dan kan een (sport)podoloog uitkomst bieden. Met een uitgebreid voetonderzoek kan bekeken worden wat voor een voettype iemand heeft. Heb je een platte voet of juist een holle voet? Is er een beperking in een gewricht of is deze juist hypermobiel. Moet ik bij een holle voet juist een stugge schoen nemen of juist een schoen die heel makkelijk afwikkelt?

Wat als de ene voet anders is dan de ander?

Regelmatig komt het voor dat de ene voet anders is dan de ander. Bijvoorbeeld dat de linker voet een neutrale voet is en de rechter een knikvoet. De rechtervoet staat dan meer naar binnen gekanteld. Dit betekent dat deze voet anders belast wordt dan de linker.

Bij het hardlopen heb je dan anti-pronatieschoenen die de beweging van zo’n type voet tegen gaat. Dat is handig voor de rechtervoet maar niet voor de linker. Deze heeft geen correctie nodig. De kans bestaat dan dat de linker zijde van het lichaam anders belast gaat worden waardoor aan deze kant blessures kunnen ontstaan. Te veel aan correctie kan klachten geven aan de voetfascie, enkel, knie, heup en rug (een ketenprobleem).

Wat moet je dan doen? Wanneer de rechtervoet niet ondersteund wordt loopt deze kant kans op een blessure. Je moet dan inderdaad de rechtervoet ondersteunen door middel van een corrigerende sportsteunzool en de linker voet ook ondersteunen maar niet corrigeren. Dit alles op een neutrale stabiele schoen.

Maar wat kan een verschil in voetstabiliteit en voettype nog meer tot gevolg hebben:

  • Voet- en enkelklachten
  • Achillespeesklachten
  • Scheenbeenklachten
  • Kuitklachten
  • Knieklachten
  • Heupklachten
  • (Lage)rugklachten
  • Schouder- en nekklachten

Wat kun jij er zelf aan doen?

  1. Zorg er als eerste voor dat je de goede materialen aanschaft voor de sport die jij gekozen hebt. Ga voor bijvoorbeeld hardloopschoenen naar een hardloopspeciaalwinkel. Daar hebben ze verstand van schoenen en van lopen. Dit geldt hetzelfde voor de andere takken van sport. Ga naar een winkel waar ze verstand van zaken hebben.
  2. Ga na wat jouw belastbaarheid is. Dit is voor een beginnende sporter anders dan voor een geoefende sporter. Zorg dat de belasting niet te groot is.
  3. Zorg dat je spierversterkende oefeningen doet gericht op de sport die jij wilt beoefenen. Een fysiotherapeut of een (sport)podoloog kan jou daarbij helpen. Het is namelijk belangrijk dat deze oefeningen goed uitgevoerd worden.
  4. Wanneer je toch een blessure oploopt, loop er dan niet te lang mee door en ga naar een specialist die daar verstand van heeft en je verder kan helpen.

Wat kan een (sport)podoloog voor je doen?

  1. Hij of zij kan na een uitgebreid onderzoek adviseren wat je het beste kunt doen. Bijvoorbeeld de belasting aanpassen; misschien andere schoenen of is een individuele aanpassing in de schoenen een prima hulpmiddel om van de (eventuele) blessure af te komen.
  2. Het kan zijn dat je een bepaalde prestatie voor ogen hebt waarbij de belasting vrij hoog is (bijvoorbeeld het wandel naar Santiago de Compastella). Dan is het preventief verstandig om eerst het hele gestel te laten controleren waardoor je mogelijke blessures kunt voorkomen.
  3. Een podoloog kan je ook adviseren welk type schoenen het meeste bij je passen. Dit kan zowel voor dagelijks maar ook voor het sporten. Zijn de voeten onstabiel dan is meer steun een vereiste. Dan is het belangrijk om naar de juiste winkel te gaan.
  4. Wanneer u nog meer vragen hebt kunt u altijd onze website van podozorg.nl bezoeken. Daar staan veel tips op en u kunt altijd terecht bij een podoloog aangesloten bij Podozorg bij u in de buurt.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.