Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Leonie

“Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

Platvoeten bij kinderen

“De PES Plano”

Regelmatig zie ik bezorgde ouders met kinderen die platvoeten hebben. Ouders hebben het beste met hun kind voor en vragen zich af of dit “normaal is”?

Wat is er aan de hand?

Baby’s beginnen wanneer ze ongeveer een jaar oud zijn, met lopen en hebben O benen. Op vier jarige leeftijd krijgen ze X benen met de daarbij behorende platvoet.

Platvoeten bij kinderen

Ik vertel ouders dat kinderen op 16 jarige leeftijd volgroeid zijn. Tot die tijd zijn de botten van kinderen bezig met een proces van kraakbeen naar volledige verbening. In die periode bepaalt vorm de beweging en beweging de vorm.

In de meeste gevallen wordt tot de 12 jarige leeftijd een controlerend afwachtende houding aangenomen. Dit om het lichaam de kans te geven te corrigeren.

Platvoeten bij kinderen

Er zijn twee type platvoeten

De soepele platvoet

Dit is een voet waarbij, wanneer het kind op de tenen gaat staan en wanneer bij het kind in stand de Hallux (grote teen) in dorsaal flexie(buigen van de teen) wordt getrokken en de mediale voetboog zich opricht.

De stugge of rigide platvoet

Dit is een voet waarbij boven beschreven acties geen oprichting van de mediale voetboog tot gevolg heeft.

Wanneer moet er actie ondernomen worden?

Ingrijpen in dit natuurlijke proces is noodzakelijk wanneer er sprake is van:

  • Aanhoudende pijnklachten in voeten, enkel, knie, heup of rug
  • Vermoeid gevoel in voeten en enkels
  • Extreem slijtpatroon in de schoenen
  • Er sprake is van spierzwakte
  • Er sprake is van instabiliteit in het enkelgewricht
  • Er sprake is van een afwijkende stand van het hielbeen(forse naar binnen kanteling)

Wanneer er sprake is van één van bovengenoemde oorzaken dan wordt er na een uitgebreid lichamelijk onderzoek en een therapieplan, een paar binnenzolen gemaakt. Dit indien nodig vergezeld van spierversterkende oefeningen.

Vind een Podozorg praktijk

Wanneer u uw zoon of dochter in deze voorbeelden herkend schroom niet en maak een afspraak bij een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.