Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Laura

“Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

Last van pijnlijke tenen?

Problemen met knellende schoenen

Onlangs verscheen in mijn praktijk een mevrouw die problemen had met knellende schoenen, en daarom veel last had van pijnlijke tenen. Toen ze haar schoenen had uit getrokken, zijn haar voeten (en ook de schoenen) goed bekeken. Het was niet moeilijk om het probleem vast te stellen; mevrouw had hamertenen.

Welke klachten geven hamertenen?

De stand van de tenen was de reden van de knellende schoenen. Door de kromme stand drukken de tenen tegen de neus van de schoen. Dat is pijnlijk en er kan eelt ontstaan. Soms ontstaat er een likdoorn, Clavus genoemd, een naar binnen groeiende eeltpunt. Bij een hamerteen is het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje gebogen. Het gewricht hiertussen kan ook gaan ontsteken door de wrijving. Hamertenen ontstaan door een verstoord evenwicht van de voetspieren. Normaal is er een mooi evenwicht tussen de spieren die de tenen laten strekken. Als er door ouderdom, slagaderverkalking, suikerziekte, reuma of door een teen- of beenbreuk uitval van de kleine voetspiertjes ontstaat, zullen de pezen die de tenen buigen korter worden waardoor de tenen krom gaan staan.

Hamertenen

Wat kan de podoloog doen tegen hamertenen?

Om het probleem op te lossen had mevrouw de schoenen al op laten rekken bij de schoenmaker maar nog steeds knelden de tenen behoorlijk in de schoenen. Schoenen hebben echter een versteviging in de neuspartij om de schoen in model te houden. Deze laat zich helaas moeilijk oprekken. Nu bij de podoloog was haar vraag wat hier verder nog aan te doen was. Allereerst is bekeken of mevrouw de juiste schoenen had, en of er sprake was van soepele (corrigeerbare) tenen, of dat deze stug waren en daardoor niet corrigeerbaar.

De juiste pasvorm

Schoenen moeten de juiste pasvorm hebben. Dat wil zeggen met een juiste hoogte bij de tenen (eventueel zacht materiaal) en het goed omsluiten van de achtervoet door veter of klittenbandsluiting, i.v.m. het naar voren schuiven. Dit mag natuurlijk niet gebeuren. De tenen zullen dan contact maken met de neuspartij, met alle gevolgen van dien.

Toen de losse inlegzool uit de schoen was gehaald was er duidelijk een afdruk van de toppen van de tenen zichtbaar op de zool. Maar ook onder de bal van de voet was veel druk. In de schoen was ter hoogte van de tenen aan de bovenzijde in de schoen duidelijk een afdruk voelbaar. Een makkelijke manier om de tenen de ruimte te geven in de schoen is de duidelijke afdruk van de toppen van de tenen van het inlegzooltje af te knippen. Zo ontstaat er ruimte. Dit voelde voor mevrouw al beter.

Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden die een podoloog kan verzorgen. Denk hierbij aan therapiezolen en orthesen.

Stugge of soepele tenen

Soepele tenen

Tijdens het onderzoek is bekeken of er sprake was van een stugge of soepele teen. Als er sprake is van een soepele teen is het mogelijk om door middel van een therapiezool de tenen te stimuleren zich te strekken. Tenen komen hierdoor dus weer recht te staan. Doordat de tenen gaan strekken is het mogelijk dat hierdoor de voet iets langer wordt. Nu is de schoenlengte van belang! Ook een orthese kan een oplossing zijn. Een orthese wordt gemaakt van siliconen en dient ervoor te zorgen dat de tenen worden beschermd en als deze nog soepel zijn kan de orthese zelfs de stand van de tenen nog wat corrigeren.

Door onder de middenvoet tegen de kopjes van de middenvoetsbeentjes te drukken is het mogelijk om te zien of de tenen stug of soepel zijn. Reageren ze? Dan zijn ze soepel en corrigeerbaar.

Stugge tenen

Als de tenen stug zijn, dus niet corrigeerbaar kan een therapiezool ervoor zorgen dat u ondanks uw kromme tenen, prettiger loopt. De therapiezool zorgt voor meer ondersteuning van de voet net achter de kopjes, en er zal ruimte gemaakt worden onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Hierdoor komt er minder druk op deze kopjes en neemt de pijn af. Ook het afwikkelen van de voet (het buigen bij het lopen) gaat beter met de druk ontlastende therapiezolen.

Mevrouw was blij met de geboden oplossing. Na 6 weken is zij terug geweest voor controle en draagt nu met veel plezier haar schoenen!

Vind een praktijk

Heeft u last van pijnlijke tenen? Onze podologen helpen u graag om deze voetklachten te verhelpen. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt:

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.